Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Zilele Eminescu, prin preajmă…

Zilele Eminescu, prin preajmă…

De ceva timp, în loc să vedem mai accentuat știri și idei despre acțiunile Zilelor Eminescu, omagieri și reflecțiuni generate de viața și opera Marelui Poet, parcă e făcut anume să vedem numai scrisuri, în reviste de cultură și în presa locală, care poartă amprenta unui eugenism cultural cu acte în regulă.

Desigur, toată această mișcare retrogradă pusă în scenă, probabil, de sinecuriști, care emit ,,judecăți de valoare” și categorisesc oamenii și faptele culturale, e suma refulărilor unor indivizi frustrați și obsedați de mărire și titluri. Până nu de mult asemenea scriituri erau publicate într-o revistă de cultură de ,,mare brand național”, unde, acum, observăm că nu mai au loc și, așa, autorii s-au ,,lăsat înghiţiți de provincie” și se oploșesc pe acolo pe unde nu prea se citește. Acești indivizi nu se pot erija (le este afectată ascensiunea spre ,,centru”) din cauza ,,tufelor de ciuperci otrăvitoare”, al ,,oamenilor inculți, insuficient pregătiți în școli”, ,,mediocri dar oportuniști”, ,,lipsiti de inteligență” cu ,,studii la seral sau f.f.”. Cu alte cuvinte meleagurile natale ale lui Eminescu sunt populate de oameni cu o ,,cultură superioară” și oameni cu o ,,cultură inferioară”, determinații ale inegalităților biologice din natura locală (,,ciuperci otrăvitoare”, ,,bălării” etc.)

Asemenea ,,cămărași de rafturi” și interpretători ai realității nu mai apucă să sesizeze nuanțele și sugestiile unor propuneri, care vin să amplifice și să diversifice preocupările noastre, ale botoșănenilor, pentru promovarea imaginii locurilor natale ale lui Eminescu.
Așa se face ca recenta propunere a unui demnitar local pentru instituirea Titlului de ,,Cetățean de Onoare Postmortem” să fie luată ,,peste picior” și considerată drept ,,inoportună”. De ce?… Dacă nu s-a găsit nimeni până acum să vină cu această idee, cu ce ar afecta valoarea a aceea ce este Eminescu pentru cultura românească?! Ideea este grozavă, pentru că, până la urmă, contează și suma în bani conexă Titlului. Și dacă Titlul de ,,Cetățean de Onoare” ar fi să-l acordăm postmortem în fiecare an lui Eminescu, am putea face mai multe pentru El sau, cel puțin, am înlocui un bust ,,Eminescu” din Centrul Vechi, care deformează trăsăturile specifice fizionomice ale Poetului (cândva în istorie, bisericile erau străjuite, uneori, de sfinți cu fizionomia monarhilor care comandau pictura).

Dar, cred că demnitarul nostru, când a făcut această propunere, a vrut să ne sugereze să avem în vedere că trebuie să ieșim din tipicul de până acum privind organizarea și desfășurarea Zilelor Eminescu. Botoșaniul merită mai mult! E nevoie de altceva!
E oportună și propunerea de ,,defilare” cu flori către locul unde s-a născut și a fost botezat Eminescu! An de an îi vedem pe oropsiții invitați din toate marginile țării și pe literații locali cum se afluiesc spre aceste locuri fără să aibă în mână o floarea pe care s-o depună la Locul Sfânt.
Acest lucru nu poate fi înlocuit de coroanele de flori depuse pe ascuns, pe înserate sau în noaptea premergătoare Zilei Sfinte – 15 ianuarie. De ce aceste aranjamente florale nu se depun organizat ziua când se oficiază slujba la Biserica Uspenia?
Susținem, deci, propuneri, care să demonteze clișeele și stereotipul acțiunilor de până acum organizate cu prilejul Zilelor Eminescu!
Și vorba celui ce a scris pe un site de știri… ,,emitem un apel celor care nu doresc decât să apere scara valorilor autentice, care nu sunt de acord cu terfelirea personalităților care au trăit în aceste locuri”, ieșiți fraților cu o floare în mână și veniți la locul unde s-a născut și a fost botezat Eminescu, Centrul Istoric al Botoșanilor!
Să cerem și să cereți și voi ca aceste locuri să fie declarate SFINTE!

Jan Tristea,Botoșani, 7 ianuarie 2013Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

3 comentarii la acestă însemnare

  1. P.T. spune:

    Stiti cumva a cui este mutra din bustul ce poarta numele lui Eminescu? ia priviti mai bine si va veti cruci ce blasfemie se petrece sub ochii pasivi ai tuturor!

  2. cititor avizat spune:

    UNII ZIC CA E PROFILUL FACUT DE FIE-SA LUI TAICA-SAU PE NUME… INSA CU MULT PROST GUST IAR COMPARATIA CU EMINESCU ESTE RUSINOASA DE TOT.GRESESC?

  3. A.V. spune:

    FELICITARI, NOTA 10 AUTORULUI!

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania