Revista Luceafărul
 • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

  Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 14 → 2022

  Loc / neloc în Vest 

  © Autor, Octavia BUHOCIU

  Loc / neloc în Vest 

  Lausanne e tot la locul lui, tot pe câteva  coline (mereu e  de urcat și de coborât), de la 0 metri  până la vreo 500 metri altitudine. E tot capitala cantonului Vaud, în partea de limbă  franceză  a Elveției. Asta nu înseamnă că nu auzi în jurul tău, de pe sub mască cel mai des, și  replici în germană , spaniolă , portughez ă , arabă , africană .

  Lacul Leman e tot la locul lui, fără valuri, dar și fără vapoare-vaporașe spre Franța, care e și ea la locul, daca nu cumva e ceață, plouă ca o perdea sau ninge ca două perdele (din alea de la fosta fabrică din Pașcani…)

  Lapoviță, ploaie au bătut peste coline, poate mai mult decât în iernile trecute și zăpadă a fost cât de cât, dar pe pământ , trotuare, străzi nu prea a rezistat. Nu-i nevoie de cizme, mănuși, căciuli decât dacă urci la peste 1000 metri. Și schiuri, desigur.

  Luni (18 ianuarie, numai dacă vreți), a dispărut animația din oraș. S-a strâns șurubul pentru a evita, pe cât se poate, al treilea val al pandemiei (nu vă spun nicio noutate, stiu). O lună și jumătate va dura, după hotărârea Consiliului Federației, adică 6 săptămâni, 42 de zile și nopți… Nu mai fac înmulțirile pentru ore, minute, secunde…

  Lipsește carnavalul obișnuit în spațiul lunii februarie, deci fără confeti , fără costume, fără măști ( dar nu din astea chinezești), fără muzică,  fără spectacole, fără nebunii de tot felul. Jale mare. Această  veche tradiție este înlocuită, acum, totuși, de afișe, de mesaje anonime și satirice pe vitrinele unor magazine, pe ziduri, pe panourile  de pe străzi ; « daca nu se face de mâncare (restaurantele sunt închise), măcar să se facă picturi », oftează unii localnici. Se vând stilourile, creioanele speciale, creta colorată, vopselele.

  Lacrimi colorate, afișe ale unor expoziții deschise, dar de fapt închise : la Palatul Rumine (istorie, biologie, pictură…)  Noroc de perioada mai lungă aleasă de expoziția « Comoara vegetală », poate până- n 31 octombrie 2021 se va putea vizita.

  Lexic nou : substantivul CONFINAGE, format din  « confinement » (închidere, izolare…) și « voisinage » ( vecinătate, cartier) ce este și titlul unui spectacol de teatru, dar cum și când să-l vezi ?  S-a amânat pentru « la primăvară », cam vagă promisiune,  doar masca este obligatorie. Sigur.

  Liceenii-balerini din lumea largă au participat la concursul de balet mai mult de la depărtare. Juriul (9 profesioniști din lumea dansului) a vizionat 399 de casete video, a selecționat 52 de fete și 30 băieți (printre care și românul Luca Doboș, elev la o școală de balet din Basel). Aplauzele… înregistrate.

  Limba , organ musculos din cavitatea bucală umană,( animală, in general)  apare pe afișe  ce nu respectă , deci, gesturile barieră, atât de propovăduite, contra virusului : Scoateți limba durerii folosind… anumite medicamente ! 

  Laptele de vacă ,alt afiș , dar de multe ori pe același panou, zid  cu publicitatea pentru medicamente, scoate în evidență libertatea  animalelor ce pot profita de aerul curat chiar și iarna și  scoate limba. Până nu se va impune masca și aici ! Nu la afiș, ci la animal.

  Livrarea produselor dorite din foarte multe magazine (îmbrăcăminte, încălțăminte, aparatură electrică…), este făcut anunțul pe vitrine, se poate face prin poștă. 

  Librăriile , ei da, și ele sunt închise, dar se pot face comenzi on line, iar expedierea este gratuită. Dar e cu totul altceva să poți  frunzări cartea printre rafturile unei librării,  Payot sau FNAC.

  Lichidarea unor magazine este la vedere, sezonul ieftinirilor acum  ar trebui să se fie, poate se amână, prelungește  după …

  Lanțuri țin legate scaunele, mesele pe trotuarele din fața unor cafenele, restaurante, baruri, patiserii… închise și ele. În unele se acceptă  doar 2-3 persoane în interior. Marfa la pachet.

  Literalmente : Bine  că a trecut, parcă  nici nu a fost,  Sf Valentin, nimic comercial, vizual, olfactiv, auditiv care să amintească de  sărbătoarea îndrăgostiților. Oare la anu’ cum va fi, dacă  va (mai) fi ? Totul cum va fi ?  Abonare la articole via email

  Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

  Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

  Lasă un comentariu

  Drept de autor © 2009-2022 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
  Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
  Server virtual Romania

  Statistici T5