Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Şfichiul zilei. Un pumn în gură, de la funcţionarul ghişeului de stat şi până la omul pentru ordine publică

Primit pentru publicare: 09 oct.2015
Autor:  Ion ISTRATE
Publicat: 09 oct.2015

 

Şfichiul zilei

Un pumn în gură, de la funcţionarul ghişeului de stat şi până la omul pentru ordine publică

Astăzi începusem ziua bine, dar pe la amiază am fost nevoit a mă duce la o instituţie publică să depun o cerere, unde atitudinea funcţionarului de la ghişeul de stat m-a provocat  înspre un şfichi. Depun o cerere şi un duplicat al acesteia pentru a mi-se consemna dovada primirii. Şi pe neaşteptate sunt luat la întrebări îmbogăţite cu expresii de genul: păi să vedeţi că… nu aşa, ci aşa… va trebui… că legea spune că…. Aştept să-şi termine partitura şi scurt îi zic: nu vă supăraţi, în atribuţiile Dvs sunt competenţe să-mi daţi răspuns acum acestei cereri? Nu a mai zis nimic, i-am observat doar un nod în gât şi mi-a dat numărul de înregistrare. Am folosit un şfichi (o observaţie, după cum aţi constatat) şi am stopat un pun în gură.
Citind replica Şfichiului domnului Ion N Oprea, din revista Luceafărul, înţeleg că ne vom pricopsi cu pumni în gură, dacă vom avea opinii: […] am aflat vestea cea mare: a intrat în dezbatere parlamentară Legea lui Dragnea, Legea demnității și toleranței, și mi-am zis – atenție Ioane, de-acu-Șfichiul zilei al nostru, atât de util și necesar, poate intra, după noua Lege, și la DEFĂIMARE, 60.000 lei amendă, funcție de interpretarea…constatatorilor. A unor inspectori. […].http://www.luceafarul.net/sfichiul-zilei-atentie-sa-nu-intram-la-defaimare-60-000-lei-amenda

Ieri (8 oct.), am citit în Botoşăneanul un articol: Un băietan din Centrul Vechi  arată m..e la tot orașul de pe mașina Poliției, semnat de Gabriela Erdic (http://botosaneanul.ro/top-news/un-baietan-din-centrul-vechi-arata-m-e-la-tot-orasul-de-pe-masina-poliiei-fotogalerie/), la care tocmai mă gândeam să fac referire şi cu acest prilej să aduc în atenţia opniei publice şi alte neajunsuri de cum cele semnalate, consecvent şi apăsat, de jurnaliştii de acolo (S. Bălăşcău şi G. Eridic). Autorul articolului foloseşte băitan, atribuindu-l celui care ultragiază, batjocoreşte şi instigă la nesupunere civică. Eu i-aş fi zis băiţan (e tot una), este mai sugestiv despre cine este vorba, avându-l pe ,,ţ”.

Nu mai există respect față de autoritate, față de uniforma statului, față de oamenii cu creștet alb. Tot mai des sunt mediatizate cazuri cu polițiști agresați, șmecheri la volanul unor bolizi de lux sau grupuri de indivizi care-și fac propriile legi. Pentru că, cele în vigoare sunt prea îngăduitoare mai ales cu băietanii care au ajuns la pubertate și care au impresia că toți cei din jur trebuie să li se supună.(G.Erdic)
Eu am observat de mult, ca trăitor al acestei urbe, că numai există nici putinţă în acţiunea de administrare a treburilor publice, incompetenţa sau neglijenţa determină ca treburilor majore să fie lăsate la voia întâmplării. Şi atunci, cum să fie iradicat fenomenul care ia amploare în distrugerea identităţii noastre, pentru că până la urmă Centrul vechi al Botoşanilor este declarat sit istoric protejat prin lege. Nu s-a văzut rezolvat, aici, nici măcar un program de circulaţie auto pentru aprovizionare şi acţiuni de reparaţii şi întreţinere a celor ce desfăşoară activităţi economice sau de altă natură.
Cine o fi gândit să amplaseze acolo acea maşină de poliţie, eu nu cred că s-a gând bine. Nu dă impresie bună! Statuia, Compania de mitraliere Mr. Ignat, cinsteşte memoria celor care s-au jertifit pentru reîntregirea vetrei româneşti şi noi nu vedem grijă adecvată din partea autorităţilor locale: pe de-o parte găsim acel instrument poliţienesc iar, de cealaltă parte, în fiecare duminică, ne scârbeşte un iarmaroc improvizat, care dă o notă de ev mediu. Decât toate acestea, nu ar fi mai frumos şi mai plin de respect pentru memoria înaintaşilor, o patrulă sau un soldat cu arma ,,în onor” şi o mică flacără la baza soclului. O să se spună că nu are Primăria bani. Să se restructureze/transforme trei posturi de polişti locali, care ar fi mai eficienţi să joace rolul soldatului ce patrulează în jurul statuiei.
Şi apropo de pumn în gură, am fost pus la respect de un om al ordinei când i-am reproşat că nu ia măsuri cu ,,băiţanii,, care distrug teii, sparg panourile de informare, mobilerul stradal etc.

Şi cum să taci, omule? Cum să taci, când vezi şi auzi atâtea!
Dar, ce putem face decât un şfichi, până şi acesta va fi interpretat şi `napoi la control
Aş zice şi un bici pe băiţani, dar mi-e frică… vine draglina!

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania