Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 10 → 2018
Revista Luceafărul
Revista „LUCEAFĂRUL” este o publicaţie de cultură, educaţie şi atitudini destinată sufletului neamului românesc. Considerăm că omagierea marelui român Mihai Eminescu, fondator al spaţiului cultural românesc modern, este o provocare şi o datorie de onoare a fiecăruia dintre noi, căreia îi putem da curs în nenumărate feluri. Cu credinţă în misiunea noastră, încercăm să contribuim prin această revistă la crearea unor repere culturale autentice şi stabile.

TABLETA DE VASILE LEFTER. TRUMPII

Primit pentru publicare: 25 ian. 2017
TABLETA DE VASILE LEFTER
Publicat: 25 ian. 2017
Editor: Ion ISTRATE

 

 

TRUMPII

 

A devenit un procedeu la modă formarea de noi cuvinte prin conversiune. Astfel, de la numele proprii se formează adjective, substantivizate apoi. De la Băsescu, băsiști, de la Iohannis, iohanniști, de la Putin, putiniști, de la Trump, trumpiști etc. Popularitatea celui care declanșează un astfel de mijloc de îmbogățire a vocabularului creează tendința de multiplicare a unor personaje politice. Spre exemplu,cei care sunt de partea noului președinte al Statelor Unite pot fi numiți trumpii Americii. Acești republicani sunt masa de manevră pentru următorii patru ani în țara tuturor posibilităților. Pe străzi protestează democrații obamiști și clintoniști, fără a putea schimba ceva.
În România, democrații au avut o largă susținere, declarată chiar în incinta Ambasadei SUA la București. Conform uzanței, Trump le-a aprobat demisiile în bloc tuturor ambasadorilor, lăsându-i să rămână de partea fostului președinte. Contracandidatul domnului Trump a fost greșit ales, deoarece un Clinton guvernase deja. Șaisprezece ani la Casa Albă pentru o familie ar fi fost cam exagerat! Pe noi trebuie să ne intereseze ceea ce urmează. Va fi România un partener cu beneficii în actualul climat politic internațional? Răspunsul este „Da”, doar cu o condiție: să fim diplomați și să jucăm cinstit. Să încetăm cu scenariile conform cărora Putin a câștigat alegerile în America prin serviciile secrete, prin manipulări etc. Trump este suficient de puternic ca să-și rezolve singur problemele interne
.Ambasadorul României în State nu e o persoană de capul ei. El reprezintă o țară, un guvern, un popor, nu o gașcă cum le place unora să se exprime. Pericolul pentru români nu vine din țara putiniștilor, ci chiar de aici, din România frământată și divizată. Jignirile grosolane aduse de unii intelectuali cu pretenție aleșilor din 11 decembrie vor rămâne pete negre pe sufletul acestui popor curat care mereu, în istorie, a fost păcălit. M-a durut mult că Unirea din 1859 a fost repede trecută la capitolul şi altele. O palmă grea dată națiunii române. Nu învățăm nimic de la bravele popoare ale Planetei. Oare nu e timpul să ne trezim? O sută de politicieni onești și patrioți ar putea face din România un pământ al făgăduinței. Doamne-ajută!

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.569 de abonați

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2019 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania

Statistici T5